A mellplasztika egyre elterjedtebb szépészeti beavatkozás, amiről rengeteg információ kering, hogy mennyire fájdalmas maga a beavatkozás és mennyire fájdalmas a felépülés. Nyilván nem mindegy, milyen mellplasztikai beavatkozásról beszélünk, lehet szó például mellnagyobbításról, mellfelvarrásról, saját zsíros vagy hyaluronsavas feltöltésről vagy a mellbimbók átalakításáról, a fájdalom mértéke mindenkinél egyedi.

Mennyire fáj a mellplasztika

Mielőtt rászánnánk magunkat valamelyikre, érdemes részletesen tájékozódni, mit vállalunk. Cikkünkben összeszedtük a Mellplasztika Magazin ajánlásai alapján, mi az, amit a beavatkozás kellemetlenségeiről, fájdalmairól tudni kell. Azt is eláruljuk, mi az, amit Ön tehet, hogy a lehető legkevésbé jelentkezzen a fájdalom. Célunk, hogy egy kis irányt mutassunk az információk tengerében, és valódi tapasztalatokat osszunk meg.

 

1. Mitől függ, hogy mennyire fáj a mellplasztikai beavatkozás?

A mellplasztikai beavatkozások egyáltalán nem járnak fájdalommal, mivel vagy altatásban, vagy érzéstelenítéssel zajlik a beavatkozás. Így a páciens az átalakítás közben semmit nem fog érezni.

Ettől függetlenül az, hogy milyen beavatkozásról van szó, mekkora területen történik, befolyásolja, hogy mennyire lesz fájdalmas a felépülés. A fájdalom a gyógyulási periódusban szokott kezdődni. A mellnagyobbító centrumban szakorvosaink részletes tájékoztatást adnak és felkészítik a pácienst az előtte álló műtét kihívásaira. Minél részletesebben tudjuk, hogy min fogunk keresztül menni, annál kevésbé fog meglepetés érni minket és magabiztosan várjuk majd a műtétet.

 

2. Melyik mellplasztikai műtétnél mekkora fájdalom jelentkezik?

A különböző mellplasztikai beavatkozások után eltérő mértékben jelentkezhet fájdalom. A saját testzsíros és hyaluronsavas feltöltést követő felépülés egyáltalán nem fáj, enyhe feszülő érzés tapasztalható. Nem csoda, hogy ezekhez nem is szükséges altatás, mivel a helyi érzéstelenítés bőven elég. Az altatással járó műtétek után számíthatunk a leginkább fájdalomra, például mellimplantátum behelyezésénél vagy mellfelvarrásnál. Ráadásul, ha mellbimbó átalakításra is szükség van, akkor a műtét utáni időszakban nagyon érzékeny lehet ez a terület.

 

3. Milyen fájdalomra kell számítani a műtét után?

Sokak a műtét utáni 2-3 napban számolnak be a legintenzívebb fájdalmakról. Ekkor aktív fájdalomról beszélünk, ami azt jelenti, hogy állandóan jelen van, nem csak különböző mozdulatokra jön elő. Ez fájdalomcsillapítókkal igencsak csökkenthető, de ettől sem múlik el teljesen. Ez 2-3 nap után megszűnik. Ekkor már minden esetben elhagyta a kórházat, bármilyen nagyobb beavatkozásról legyen is szó, és otthon folytathatja a gyógyulást.

 

4. Mekkora fájdalommal jár a gyógyulási időszak?

A mellekben a további pár hétben ott lesz egy feszítő, nyomó érzés, főleg, ha mellfelvarráson vagy implantátum beültetésén esett át a páciens. Ez viszont inkább kellemetlenség, mint fájdalom. Különösen kell vigyázni egy-két mozdulattal, például a felülés, felkelés nehezebben megy ilyenkor. A hegek gyógyulása szintén csak érzékenységet, enyhe diszkomfortot okoz. Öltözködésnél jobban oda kell figyelni rá és kompressziós melltartó viselése ajánlott.

 

5. Hogyan lehet csillapítani a fájdalmat?

A fájdalomcsillapításnak a gyógyulás különböző szakaszaiban, eltérőnek kell lennie. Mellimplantátumok behelyezése után az első egy hétben valószínűleg erős fájdalomcsillapításra lesz szükség. Ezeket az orvos fogja felírni és részletes tájékoztatást fog adni adagolásukról. Fontos, hogy semmilyen más gyógyszert ne szedjünk, csak amiről a szakorvos tud. Az első hét után már elég lesz kevesebb fájdalomcsillapító vagy érzés szerint teljesen el is hagyhatjuk.

 

A fájdalom csillapítására több módszer létezik a gyógyszereken kívül. Az első és legfontosabb a megelőzés. Ne végezzünk fizikai munkát, illetve tartsuk be az orvos által előírt szabályokat. Implantátum beültetése után például ne emeljük karunkat a vállak magassága fölé, mert ez előidézhet fájdalmat. Ne mozogjunk túl sokat, inkább pihenjünk és minél több időt töltsünk relaxált állapotban. Érdemes erre az időre olyan nyugtató teákat beszerezni, melyektől jól alszunk. Már a műtét előtt gyakoroljuk a meditálást és a mindfulness-t, amivel középpontunkba kerülhetünk. Ez segít a fájdalom visszaszorításában és a stressz levezetése az immunrendszert is előrelendíti.