Elégedetlen vagy frontfogaid állapotával? Félve mosolyogsz a fogközeid méretei miatt? Nehezen barátkozol meg elszíneződött fogaiddal? A foghéj árak Budapest klinikáin megfizethető költségekkel elérhetőek, és megoldást kínálhatnak mindazok számára, akik esztétikusabb fogsort szeretnének magukénak tudni. De mégis milyen típusú foghéj mellett érdemes letenni a voksot? Kiknek javasolják a szakemberek a fogászati módszer alkalmazását?

foghéj

Milyen problémákon segít a foghéj?

A mosolytervezés során gyakran esik a választás a foghéj alkalmazására. Vannak olyan esetek, amikor a fogak elszíneződésein nem segít a fogfehérítés. Ilyenkor sem kell azonban elszíneződött fogaid rejtegetni, hiszen a foghéj használata megoldja az esztétikai problémákat. Az évek során a metszőfogak lepattoghatnak, zománchibák jelentkezhetnek, de akár a genetikánál fogva jelen levő rések is sok gondot okozhatnak tulajdonosának. A foghéj e gondok esetében is jó választásnak bizonyul.

 

Csiszolás nélküli megoldás

Sokan attól tartanak, hogy csak csiszolással együtt járó módszerek közül válogathatnak. Fontos azonban tisztában lenned azzal, hogy a fogászati héj esetében nincsen szükség egészséges fogaid feláldozására. A foghéj esztétikus végeredményt kínál, méghozzá csiszolás nélkül. A foghéj árak Budapest klinikáin 35 ezer forinttól indulnak. A többféle héj típus közül a porcelán héj a legdrágább, ezért általában 70 és 100 ezer forint körüli összeget kell fizetni. Ha némileg olcsóbban, de szintén jó minőségben szeretnéd az esztétikus mosolyt megoldani, akkor a direkt héj lehet a legjobb választás Számodra. Ennek ára maximum 60 ezer forintnál végződik. Persze korántsem mindegy, melyik klinika mellett teszed le a voksod, ezen ugyanis az emberközpontú hozzáállás és a megbízhatóság is múlhatnak.

 

Mi a különbség az alapanyagok között?

A porcelánhéj, vagy ahogyan másként ismerheted, az indirekt héj fogtechnikus kezei között készül. A fogtechnikai laborban megvalósított héjak alapanyaga porcelán.

Az úgynevezett direkt héjak esetében nincs szükség arra, hogy napokig, vagy akár hetekig készüljenek a leendő, fogakat fedő héjak. Ilyenkor a fogorvos azonnal elkészíti azokat. A készítéséhez felhasznált kompozit tömőanyag remek választásnak bizonyul, ha csak kisebb esztétikai problémákat szeretnénk orvosolni.

A kerámia héjak egyénre szabottan készülnek fogtechnikus közreműködésével, és szinte bármilyen esztétikai hiányosság helyreállítható ilyen módon.

 

Hogyan zajlik a foghéj elkészítése?

A foghéj készítésének és felhelyezésének folyamata annak függvényében alakul, hogy milyen alapanyagra esik a választás. Minden esetben az egyéni állapotfelméréssel indul a folyamat, mely során a szakember javaslatot tesz arra, hogy milyen típusú héj lenne ideális a fogászati sajátosságokhoz és az egyéni igényekhez illeszkedően. Elsőként a megfelelő érzéstelenítés után a fogzománcból eltávolításra kerül a szükséges rész, hogy legyen hely a foghéjnak.

 

Foghéj fogtechnikus közreműködésével

A kerámia és a porcelán héjak esetében mintavétel történik mindkét állkapocsról, majd a szín kiválasztását követően a dolog fogtechnikushoz kerül. Az ideiglenes héj azt a célt szolgálja, hogy a páciens a végleges héjak elkészüléséig is esztétikus megjelenésnek örvendhessen. Fontos azt is előtérbe helyezni, hogy a fogzománctól kissé megszabadított fogak védelemben részesüljenek. A szakember a felhelyezéshez kevésbé erős ragasztót alkalmaz, mint a végleges héjaknál. Amint elkészülnek ez utóbbiak, próbára kerül sor, s ha még valami változtatás szükséges, akkor azt elvégzi a fogtechnikus. A végleges ragasztás természetesen már erős ragasztóval történik, így garantáltan a helyükön maradnak majd a héjak.

 

Direkt héjak azonnali eredménnyel

Ettől némileg eltér a direkt foghéj alkalmazása, esetében ugyanis a fogak előkészítését követően azonnal megtörténik a fényre kötő kompozit anyag felhelyezése. A szakember rétegenként viszi fel az anyagot, minden réteget egyenként világít meg, majd végül zománcszínnel borítja a fogakat, így azok esztétikailag kiváló eredményt mutatnak. Ezt a célt szolgálja a polírozás is záró folyamatként